1
استادیار گروه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت
2
مدیر کنترل کیفیت شرکت گلستان زیتون البرز
چکیده
زیتون با هدف تولید روغن خوراکی سالم در کشور، ترویج و توسعه داده میشود. روغن زیتون فرابکر، یک ماده غذایی منحصر بهفرد و پیچیده است که دارای ارزش تغذیهای در سطح بسیار بالا میباشد. برداشت زیتون، بدلیل تاثیر مستقیم روی کیفیت و کمیت روغن زیتون، از اهمیت ویزهای در تولید زیتون برخوردار است. انتخاب روش برداشت، بستگی به سطح زیر کشت، میزان تولید، شیب باغ، شکل هرس درختان و هزینه کارگری در منطقه دارد. هرس سالیانه درختان بصورت سبک و متوسط، سطح برگ را در درخت افزایش میدهد و بر روی راندمان برداشت مکانیزه و افزایش آن تاثیر زیادی دارد. اتفون، بهعنوان ماده ریزشدهنده و کمککننده برای افزایش راندمان برداشت، اثر نامتعادل و غیرقابل کنترلی بر روی شاخه، برگ و میوه دارد و بهشدت تحت تاثیر دما و رطوبت محیط قرار میگیرد. ولی تحقیقات در مورد استفاده از ماده ریزشدهنده برای تسهیل در برداشت زیتون ادامه دارد. تعیین زمان بهینه برداشت در ارقام مختلف، با توجه به ویژگیهای کیفی و درصد روغن و میزان رسیدگی، کار آسانی نیست و در تعیین آن باید حساسیت داشت.