انتخاب ‌ارقام زیتون کنسروی در‌مناطق توسعه کشت‌ استان کرمانشاه

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه ایستگاه تحقیقات زیتون سرپل ذهاب

چکیده

این تحقیق به ‌منظور بررسی خصوصیات میوه 18رقم ‌و ژنوتیپ‌‌ کنسروی و‌ دو منظوره ‌بومی‌ و خارجی زیتون برای انتخاب ارقام مناسب کنسروی و توسعه کشت زیتون دراستان کرمانشاه‌ به ‌مدت سه سال‌ ‌در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو شهرستان‌‌ سرپل‌ذهاب ‌انجام گرفته ‌است. ارقام‌ و ژنوتیپ‌های بومی ‌شامل: ‌ماری، ‌گرگان1، گرگان2، زردعلی‌آباد‌،‌‌ زردزیتون ‌و شنگه ‌بودند. ارقام ‌خارجی ‌شامل: کنسروالیا،‌ سویلانا، والانولیا، میشن، مانزانیلا، دان، ژلوت، حامد، گروسان، کالاماتا، ماوی و دافنولیا‌‌ بودند. برخی از صفات‌ زایشی میوه ‌با استفاده از دیسکریپتور ‌((IOOC مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج آزمایش نشان‌داد که شرایط ‌آب و هوایی گرم‌ و خشک سرپل‌ذهاب روی برخی‌ از صفات زایشی مهم از جمله وزن و اندازه ‌میوه، نسبت گوشت به ‌هسته ‌و عملکرد میوه ‌تاثیرگذار بوده ‌است. ‌ارقام زیتون سازگار با شرایط آب و هوایی‌ سرپل‌ذهاب ‌از میزان روغن پایینی برخوردار بودند‌. ارقام کنسروالیا،‌ مانزانیلا، سویلانا، زردزیتون‌ و ژلوت در برخی ‌از صفات مورد مطالعه‌ نسبت به‌ ارقام دیگر برای فرآوری و کنسرو زیتون‌ مناسب‌تر بودند. ارقام ژلوت و کنسروالیا با میانگین وزن میوه‌ تر بین 4 تا 6 گرم ارقامی ‌با وزن میوه ‌‌متوسط‌ دسته‌ بندی شدند. بیشترین نسبت گوشت‌ به‌ هسته را ارقام ژلوت، مانزانیلا وکنسروالیا بترتیب با میانگین نسبت 5/4،2/4 و9/3 دارا‌ بودند. بیشترین عملکرد سه ساله میوه‌ در درخت را ارقام کنسروالیا و سویلانا به ترتیب با 08/46 و9/43 کیلوگرم‌ دارا بودند. رقم زردزیتون نیز از جمله ارقام با گوشت سفت بوده که سازگاری خود را با منطقه گرم وخشک سرپل‌ ذهاب نشان داده ‌و درصفات مورد بررسی ‌از وضعیت مطلوبی برخورار بود.

کلیدواژه‌ها