تاثیر آلودگی به مگس میوه زیتون بر کمیت و کیفیت روغن ارقام مختلف زیتون

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 حشره شناسی کشاورزی

2 عضو هیئت علمی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

3 سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

مگس زیتون از مهم‌ترین آفات محصول زیتون می‌باشد و کیفیت روغن تولیدی ارقام مختلف در سطوح متفاوت آلودگی به مگس میوه زیتون متغیر می‌باشد. این مطالعه در سال 1395در ایستگاه تحقیقات زیتون رودبار روی ارقام ماری، آربکین، کرونایکی، روغنی و زرد انجام شد. میوه‌های هر رقم پس از برداشت در دو گروه سالم و آلوده دسته‌بندی شدند. تیمارهای مربوط به درصدهای مختلف آلودگی ( 0، 10، 20، 40 و 80) به طور دستی تهیه و برای تجزیه و تعیین صفات کمی و کیفی روغن شامل، مقدار اسید اولئیک، درصد روغن، عدد پراکسید، اسیدیته و فنل کل مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان اسیدیته در نمونه‌های با 10 درصد آلودگی در ارقام آربکین، روغنی، زرد، ماری و کرونایکی، به ترتیب برابر با 71/1، 53/1، 69/1، 52/1 و 79/1 می باشد که این میزان اسیدیته بشتر از میزان استاندارد قابل قبول برای روغن زیتون فرا بکر بود. کاهش میزان فنل کل و درصد روغن در نمونه‌های با 10 درصد آلودگی نسبت به نمونه‌های سالم در ارقام آربکین، روغنی، زرد، ماری و کرونایکی، به ترتیب برابر با 6، 3/5، 6/9، 9/8 و 9/4 درصد برای فنل کل و 2/3، 3، 3/5، 6/3 و 2/4 درصد برای کاهش درصد روغن بود. مقادیر اسید اولئیک و عدد پراکسید در بیشترین مقدار آلودگی در تمام ارقام در محدوده استاندارد قرار داشت. نتیجه‌گیری نهایی نشان می‌دهد (بدون در نظر گرفتن عامل اسیدیته) در ارقام زیتون زرد، ماری، آربکین، روغنی و کرونایکی می توان تا حدود 10 درصد آلودگی به مگس میوه زیتون را تحمل نمود.

کلیدواژه‌ها