کاربردهای پساب کارخانه های فرآوری زیتون در صنایع غذایی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات فنی مهندسی کشاورزی

2 استادیار گروه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

پساب کارخانه‌های فرآوری زیتون یکی از محصولات جانبی مهم این صنعت است. تولید جهانی پساب زیتون حدود شش میلیون متر مکعب در سال تخمین زده می‌شود و به دلیل آلایندگی زیاد برای کشورهای تولید کنندۀ زیتون از جنبه‌های مختلف اقتصادی و زیست محیطی اهمیت زیادی دارد. این پساب غنی از ترکیبات فراسودمند مانند ترکیبات فنلی است که به دلیل محلول بودن در آب، بخش زیادی از آنها وارد پساب شده و مقدار کمی در روغن و کنسرو زیتون باقی می‌ماند. در ایران نیز دفع این پساب یکی از معضلات اصلی صنعت فرآوری روغن و کنسرو زیتون است. از نظر اقتصادی، مدیریت پساب زیتون هزینۀ بالایی دارد و با توجه به اهمیت اقتصاد چرخشی، راهکارهای استفاده مجدد از این پساب و بازیافت ترکیبات ارزشمند آن مورد توجه تولیدکنندگان، مدیران و سیاست‌مداران قرار‌گرفته است. غنی‌سازی مواد غذایی، کاهش آلودگی‌های میکروبی مواد غذایی و بسته‌بندی مواد غذایی از موارد کاربردهای این پساب در صنایع غذایی هستند. در این مقاله راهکارهای استفادۀپساب کارخانه‌های فرآوری زیتون در صنعت غذا ارائه‌شده -است.

کلیدواژه‌ها